OncologiefysiotherapieEen actieve leefstijl draagt bij aan de overlevingskans en het kan een aantal risicofactoren voor (het terugkeren van) kanker verminderen.

Oncologiefysiotherapie


Elk jaar krijgen zo’n 115.000 mensen de diagnose kanker. De behandeling kan dan bestaan uit chirurgie, radio-, chemo- of immunotherapie. Deze behandelingen kunnen gepaard gaan met bijwerkingen als:
 

· Vermoeidheid
 

· Conditieverlies
 

· Spierkrachtsverlies
 

· Neuropathie
 

· Oedeemvorming (hiervoor hebben wij ook een oedeemfysiotherapeut, Heleen Jurgens)
 


Vermoeidheidsklachten kunnen nog wel jaren na de behandeling kan ontstaan.

Veel mensen ervaren helaas dergelijk bijwerkingen. Door te trainen met een oncologiefysiotherapeut kunnen deze bijwerkingen verminderen of zelfs verholpen worden. Het trainen met de oncologiefysiotherapeut kan zowel tijdens- als na de behandeling van kanker.
 

Hoe gaat het in zijn werk?

Er word begonnen met een intakegesprek, hier kunt u uw verhaal delen en kan er in kaart gebracht worden wat uw klachten zijn en waar u tegen aanloopt. Op basis daarvan zal er diverse metingen gedaan worden om de klachten nog duidelijker in kaart te brengen.

Hierna gaat de oncologiefysiotherapeut aan de gang met het maken van een bewegingsplan, die daarna uitgevoerd kan worden.
 

Wat moet ik meenemen en wat wordt er wel/niet vergoed?

Om te beginnen met de behandeling vragen we u een verwijsbrief van huisarts of specialist mee te nemen.

Wanneer u binnen 3 maanden na de laatste radio-, chemo- of immunotherapie bij ons komt, is het mogelijk om op een chronische indicatie te komen.

Dit betekend dat u over het algemeen de eerste 20 behandelingen zelf of uit uw aanvullende verzekering betaald, daarna word dit doorgaans uit de basisverzekering betaald voor ongeveer 2 jaar.

Wanneer u 3 maanden na de laatste radio-, chemo- of immunotherapie bij ons komt is het niet mogelijk om een chronische indicatie te krijgen. Maar ook dan kunt u samen met de oncologiefysiotherapeut trainen aan uw klachten, maar wordt dit uit de aanvullende verzekering of door u zelf betaald.

We adviseren u altijd bij uw verzekeraar te informeren wat wel/niet vergoed wordt en voor welke periode of welk aantal behandelingen.